emecebe reloaded

Bine ai venit la EMCB
23.06.2021, 18:10

Patologia pleurei

PneumologieDr. Olimpia NICOLAESCU
doctor în medicina
medic primar pneumolog
medic specialist hematologie clinica
Sef de sectie, Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Tropicale „Dr. Victor Babes” (Bucuresti)

Rezumat: Pleurezia este o afectiune frecventa, cu mai mult de 50 de cauze recunoscute, incluzând afectiuni locale ale pleurei sau boli pulmonare primitive, boli sistemice, disfunctii de organ sau droguri. Evaluarea unui pacient cu semne clinico-radiologice de revarsat pleural de cauza necunoscuta începe cu o toracenteza diagnostica si masurarea nivelului proteinelor si a LDH-ului, pentru a diferentia exsudatele de transudate. Aceasta distinctie este necesara atât pentru a întocmi planul de investigatii în continuare, cât si pentru a stabili tratamentul. Tratamentul variaza considerabil în functie de etiologia pleureziei. Curabilitatea este posibila numai în unele circumstante, în timp ce ameliorarea simptomelor poate fi obtinuta pentru aproape toti pacientii cu revarsat pleural.
Pneumotoraxul este o afectiune a carei frecventa este în crestere datorita unui mare numar de manevre diagnostice si terapeutice care permit aerului sa intre în spatiul pleural. Pe de alta parte, pneumotoraxul spontan la persoanele aparent sanatoase si pneumotoraxul traumatic (non-iatrogen) continua sa fie probleme frecvente si de cele mai multe ori grave. O complicatie mai putin comuna, dar la fel de serioasa, o reprezinta edemul pulmonar de reexpansiune.

Cuprins: Pleureziile: rezumat, patogenie, diagnostic. Pneumotoraxul: rezumat, definitii, clasificare, diagnostic. Bibliografie.

[ Descarcare curs în format PDF ]
[ Accesare chestionar ]