emecebe reloaded

Bine ai venit la EMCB
23.06.2021, 17:58

Cancerul bronhopulmonar - partea 1

PneumologieDr. Olimpia NICOLAESCU
doctor īn medicina
medic primar pneumolog
medic specialist hematologie clinica
Sef de sectie, Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Tropicale „Dr. Victor Babes” (Bucuresti)

Rezumat: Cancerul bronho-pulmonar (CBP) este o boala devastatoare care ucide mai mult decāt cancerul de sān, de colon si de prostata la un loc. Evolutia asimptomatica pentru o lunga perioada de timp conduce la o depistare tardiva, mai putin de 1/3 dintre bolnavi fiind la diagnostic īntr-o etapa terapeutica utila. Pandemia de CBP este consecinta tragica a dependentei de fumatul de tigarete, larg raspāndit īn īntreaga lume. Aceasta pandemie poate fi limitata numai determināndu-i pe tineri sa nu se apuce de fumat si promovānd abandonarea fumatului de catre cei care au deja acest nefast obicei.
Cercetarile actuale sugereaza ca tot mai evident faptul ca alterarile genetice ce regleaza variate procese celulare, conduc la initierea si progresia cancerului pulmonar. Acumularea acestor alterari confera variate proprietati celulelor canceroase, precum rezistenta la apoptoza, sustinerea proliferarii si angiogenezei, scaparea de sub supravegherea factorilor inhibitori de crestere, exprimarea telomerazei. Pe masura ce informatiile asupra genomului uman se vor acumula, devine tot mai verosimil faptul ca tabloul biologiei cancerului va fi elucidat. Cunostintele astfel cāstigate vor revolutiona profilaxia, diagnosticul si tratamentul acestei boli fatale.

Partea 1: Rezumat. Epidemiologie. Anatomie patologica. Etiologie. Diagnostic: manifestari clinice, proceduri noninvazive de diagnostic, proceduri invazive de diagnostic, stabilirea diagnosticului anatomopatologic.

[ Descarcare curs īn format PDF ]
[ Accesare chestionar ]