emecebe reloaded

Bine ai venit la EMCB
30.11.2021, 05:56

Pneumoniile si supuratiile pulmonare - partea a 3-a

PneumologieDr. Olimpia NICOLAESCU
doctor īn medicina
medic primar pneumolog
medic specialist hematologie clinica
Sef de sectie, Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Tropicale „Dr. Victor Babes” (Bucuresti)

Rezumat: Pentru anatomopatolog, pneumonia este o infectie a alveolelor, cailor aeriene distale si a interstitiului pulmonar, care se manifesta prin cresterea volumului plamānilor, īnlocuirea structurii normale spongioase cu una solida, infiltrarea alveolelor cu leucocite, hematii si fibrina. Pentru clinician pneumonia este o constelatie de simptome si semne (febra, frison, tuse, junghi toracic, expectoratie purulenta, tahipnee, matitate la percutie, raluri crepitante, frecaturi pleurale, s.a.) īn combinatie cu cel putin o opacitate la examenul radiologic.
Din punct de vedere etiologic poate fi cauzata de diverse specii de germeni, inclusiv micoplasme, chlamidii si rickettsii, virusuri, fungi si paraziti. Īn acest fel pneumonia nu este o singura boala, ci un grup de infectii specifice, fiecare cu epidemiologie, patogenie, prezentare clinica si prognostic diferite. Criteriile pe baza carora se clasifica pneumoniile sunt numeroase. Cel mai folosit īn literatura de specialitate actuala este cel care tine seama de mediul īn care survine infectia si pe baza caruia pneumoniile sunt de doua tipuri: comunitare si nozocomiale.
Este de rutina subdivizarea pneumoniilor acute comunitare īn pneumonii care pot fi īngrijite īn ambulatoriu, si pneumonii a caror gravitate necesita internarea īn spital. Similar, pneumoniile nozocomiale se subdivid īn pneumonii ce survin la pacientii ventilati sau la cei neventilati.
Pe criterii clinice pneumoniile se clasifica īn tipice sau atipice, cu alura evolutiva acuta, supraacuta, subacuta sau cronica. Īn functie de tipul de agent infectios cauzal pneumoniile sunt virale, bacteriene, micotice si parazitare, si īn functie de mecanismul prin care s-a realizat infectia sunt: de aspiratie, inhalatorii, prin diseminare hematogena, prin contiguitate. Structura anatomica predominant afectata īmparte pneumoniile īn: interstitiale, alveolare, bronsioloalveolare. Pneumoniile pot surveni la subiecti anterior sanatosi sau cu stari morbide preexistente, imunocompetenti sau imunocompromisi.
Identificarea agentului etiologic este de prima importanta pentru instituirea terapiei; el ramāne totusi necunoscut īn mai mult de o treime din cazuri. Deoarece de regula terapia antibiotica se instituie imediat, ea este empirica, bazata pe locul īn care infectia a fost achizitionata, prezentarea clinica, aspectul radiologic, frotiul din sputa si alte produse patologice infectate, si susceptibilitatea la antibiotice a patogenilor presupusi ca incriminati īn etiologie.

Partea a 3-a: Pneumonia nozocomiala: Manifestari clinice, Tratament, Complicatii. Profilaxia pneumoniilor. Bronsiectaziile. Abcesul pulmonar. Bibliografie.

[ Descarcare curs īn format PDF ]
[ Accesare chestionar ]