emecebe reloaded

Bine ai venit la EMCB
30.11.2021, 05:57

Astmul bronsic - partea 1

PneumologieDr. Olimpia NICOLAESCU
doctor Ón medicina
medic primar pneumolog
medic specialist hematologie clinica
Sef de sectie, Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Tropicale „Dr. Victor Babes” (Bucuresti)

Rezumat: Astmul este o importanta cauza de incapacitate de munca, de deces si de costuri economice. Incidenta sa este Ón crestere peste tot Ón lume, cu un numar de bolnavi estimat la 300 de milioane. Se cunoaste astazi faptul ca astmul este o boala inflamatorie cronica Ón care sunt implicate o serie de celule si de mediatori. Cele mai importante celule implicate sunt celulele dendritice si celulele Th2 CD4 care actioneaza prin producerea de citokine. Eliberarea repetata a acestor citokine altereaza structura si functia cailor aeriene. Modificarile structurale, caracterizate ca “remodelare”, sunt recunoscute actual ca potential ireversibile.
Abordarea diagnosticului, a monitorizarii si a tratamentului astmului s-a modificat ca raspuns al recunoasterii sale ca inflamatie cronica punctata de exacerbari intermitente.

Partea 1: Rezumat. Definitie. Prevalenta si etiologie. Patogenie. Factori de risc. Anatomie patologica. Fiziopatologie. Clinica astmului. Diagnostic pozitiv. Diagnostic diferential.

[ Descarcare curs Ón format PDF ]
[ Accesare chestionar ]