emecebe reloaded

Bine ai venit la EMCB
16.09.2021, 11:35

Ghiduri, protocoale, standarde medicale in Republica Moldova

InternetSectiunea dedicata Informatiilor publice de pe site-ul Ministerului Sanatatii din Republica Moldova cuprinde un index foarte bogat de informatie medicala.

Ghidurile clinice sunt elaborate de cele mai celebre organizații internaționale. Utilizarea lor în practica medicală reprezintă o cale pentru diminuarea diferențelor în calitatea îngrijirilor furnizate de către diferiți medici. Recomandările Ghidurilor nu trebuie percepute ca norme obligatorii, care ar îngrădi libertatea decizională a practicianului într-o împrejurare clinică specifică. Alaturi de acestea sunt publicate si o serie de Ghiduri clinice naționale și Protocoale clinice naționale și instituționale, aplicabile in Republica Moldova.

Sunt publicate si o serie de Protocoale clinice standardizate pentru medicii de familie, prezentate intr-un format grafic exceptional. Pentru mai multe informatii, accesati http://ms.md/public/info/Ghid/
(Site-ul este http://www.ms.md ; accesati apoi / Informații Publice / Ghiduri, Protocoale, Standarde).

Nota:
Scopul acestui articol este sa faca cunoscuta existenta acestor ghiduri, protocoale si standarde.
In Romania, ghidurile, standardele si protocoalele la care se face referire pe site-ul MS din Republica Moldova nu au nicio valoare juridica.

Dr. Razvan Ioan Trascu [14.10.2009]