Noutate editoriala: BAZELE MEDICINEI DE FAMILIE (ed. 3, revizuita)

28.12.2008, 10:48

Prof. Dr. Adrian Restian
„Fără talent și fără suflet, știința nu are nicio valoare. Împreună pot face, însă, adevărate minuni”

Într-o Românie în care a fi medic tinde să își piardă din noblețe, în care actul medical devine din ce în ce mai frecvent judecat prin prisma unor considerente economice, umanitatea din spatele acestui act fiind arareori notată, și în care din ce în ce mai mulți aristocrați ai mediului academic deplâng prăbușirea cercetării, puțini „părinți” ai medicinei românești își mai dedică timpul formării noilor talente, mulțumindu-se să publice un singur manual, pe care îl abandonează în rafturile librăriilor până când devine perimat, uitând de responsabilitatea morală pe care și-o asumă față de cititor în momentul în care cutează să se lanseze în asemenea demersuri.

Profesorul Restian, sau doctorul Restian, cum îi place înainte de toate să fie numit, este însă unul dintre acei venerabili părinți ai medicinei pentru care progresul contează. Pentru care a fi profesor înseamnă a fi devotat cu trup și suflet studenților pe care ți-i asumi, și pentru care a fi profesor înseamnă să îți asumi și responsabilitatea de a aminti părintește foștilor discipoli de obligația de a studia în permanență nobila artă medicală.

La nici patru ani de la publicarea ediției a doua a lucrării „Bazele medicinei de familie” autorul ne propune deja o nouă ediție, revizuită și completată în lumina noilor dovezi și ghiduri publicate în răstimpul apărut de la ultima ediție de societățile medicale occidentale. Îmi amintesc aici o discuție cu Prof. Restian de acum ceva vreme, în care îmi povestea cu un licăr ștrengăresc în ochi și cu un elan de proaspăt absolvent despre modificările aduse în această ediție și despre următoarea ediție, aflată deja în fază de proiect. „Astăzi lumea progresează atât de rapid încât viitorul ne împinge din spate, așa încât nici nu apucăm să terminăm bine o carte că ea este deja depășită”.

Conștient fiind de faptul că „multe din adevărurile de ieri au devenit astăzi erori”, prof. Restian ne propune în ediția 2008 o monografie comprehensivă destinată medicinei de familie, singura specialitate medicală care se adresează pacientului în integralitatea sa, ca sumă de probleme fizice și psihice, ca om și pacient, fără a uita nicio clipă că medicului de familie ar trebui să i se adreseze nu numai omul bolnav, ci și cel sănătos și care își dorește să îți păstreze sănătatea.

„Un sistem biologic este mai mult decât suma elementelor din care este constituit”, iar „omul nu suferă niciodată cu o singură moleculă sau cu un singur organ, ci cu toată structura ființei sale”...

Închei această pledoarie cu un fragment din prefața autorului la această ediție: „Aproape că nu există boală în care să nu fi apărut metode noi de diagnostic și tratament, să nu fi apărut alte clasificări, alte scheme terapeutice, alte mijloace de prevenire și tratament și alte ghiduri de practică medicală, care au modificat de multe ori concepțiile noastre anterioare. Cu ajutorul lor putem obține rezultate mult mai bune. De aceea dacă vrem să ridicăm prestigiul medicinei de familie va trebui să ne însușim și să aplicăm în practica medicală cele mai noi concepții și descoperiri ale științelor medicale. Evident că după câțiva ani și acestea vor fi depășite și va trebui să ne însușim alte concepții și alte idei. De aceea după 4-5 ani va trebui scrisă o altă ediție a Bazelor Medicinei de Familie, și apoi o altă ediție, pentru că progresul științific nu se oprește niciodată și exigențele societății contemporane devin din ce în ce mai mari” ...

 

Din sumar:

Particularitățile medicinei de familie. Asistența medicală a omului sănătos. Trecerea de la sănătate la starea de boală. Particularitățile consultanței în MF. Particularitățile diagnosticului în MF. Particularitățile tratamentului în MF. Asistența medicală la domiciliu. Practica medicinii bazată pe dovezi. Asistența medicală a familiei. Asistența medicala a unei comunități. Managementul în MF. Asistența urgentelor și a bolilor acute. Febra. Dispneea acută. Durerea toracică acută. Palpitațiile. Durerile abdominale acute. Durerea pelvină. Diareea acută. Durerea vertebrală. Durerile membrelor. Cefaleea. Otalgia. Ochiul roșu și dureros. Amețeala și vertijul. Urgentele hipertensive. Socul. Hemoragiile. Convulsiile. Agitatia psihomotorie. Starea confuzionala. Atacul de panică. Pierderea conștienței. Stopul cardiac. Asistența bolilor cronice în MF. Hipertensiunea arteriala. Cardiopatia ischemica. Insuficienta cardiaca. Astmul bronșic. Bronhopatia cronica obstructiva. Tuberculoza pulmonara. Boala de reflux gastro-esofagian. Gastritele și gastropatiile. Ulcerul gastric și duodenal. Pancreatita cronica. Colita ulceroasă. Colonul iritabil. Constipația. Diareea cronică. Hepatitele cronice. Hepatopatia alcoolică. Cirozele hepatice. Nefropatiile interstițiale. Nefropatiile glomerulare. Insuficienta renala cronica. Anemiile. Obezitatea. Sindromul metabolic. Diabetul zaharat. Dislipidemiile. Poliartrita reumatoidă. Boala artrozică. Osteoporoza. Boala Parkinson. Epilepsia. Nevrozele. Depresiile psihice. Tulburările de personalitate. Dementele. Alcoolismul. Tulburările de menopauza. Adenomul de prostata. Sindroamele geriatrice. Îngrijirile paleative și terminale.

 

Ed. Medicală, București, 2008. 1898 pagini & 135 figuri.

Dr. Razvan Ioan Trascu


EMCB
https://www.emcb.ro/article.php?story=20081128124812957