emecebe reloaded

Bine ai venit la EMCB
18.10.2021, 20:23

Medicina Interna - vol. V (serie nouă) nr. 4/2008

Publicatii medicale
A apărut nr. 4/2008 al revistei MEDICINA INTERNĂ, revista editată de Societatea Română de Medicină Internă. Din sumarul acesteia, remarcăm editorialul „Despre medicina internă și medicul internist”, semnat de Prof. Dr. Tiberiu Nanea, care deplânge „un absolut nemeritat con de umbră” în care se pare că tinde să între această specialitate.

Clinica Medicală a Spitalului Clinic Colțea, reprezentată în acest număr prin Dr. D. Spătaru, Irina Calangea, Ioana Tudor, D. Isacoff și I. Bruckner propune un studiu original intitulat „Măsurarea integralei viteză-timp în tractul de ejecție al ventriculului stâng (VTI în LVOT) la bolnavii cu insuficiență cardiacă. Metodă de rutină sau de cercetare?”, a cărei concluzie pledează pentru utilitatea clinică a acestui parametru: „VTI reprezintă un parametru foarte util pentru caracterizarea disfuncției sistolice și aprecierea rezervei de performanță contractilă.”

Colectivul Facultății de Medicină din Universitatea „Transilvania” din Brașov (Camelia Cornelia Scârneciu, Ioan Scârneciu, Laurențiu Nedelcu, Horațiu Rus) supune atenției un studiu efectuat pe 72 hipertiroidieni nou diagnosticați fără afecțiuni cardiovasculare asociate, intitulat „Tireotoxicoza la debut și funcția sistolică a ventriculului stâng”, a cărui concluzie este că „în hipertiroidismul la debut debitul cardiac crescut este susținut în special de creșterea contractilității miocardice alături de tahicardie”.
Ultimul studiu original din cadrul acestui număr al revistei este semnat de dr. Elena Alistar (SJU Bacău), și dezbate „Rolul monitorizării continue a tensiunii arteriale în identificarea patternului hipertensiv la pacienții vârstnici”. Conform autoarei, „monitorizarea continuă a tensiunii arteriale a fost singura metodă de evidențiere a patternului hipertensiv și a profilului tensional, de mare diversitate la pacientul vârstnic”, prin aceasta permițându-se „optimizarea atitudinii terapeutice individuale”.

Secțiunea de referate generale este deschisă de dr. Adriana Gurghean (Spitalul Clinic Colțea), care reamintește date esențiale legate de „Evaluarea ecografică a funcției ventriculului drept”.

Următorul referat general, semnat de un colectiv de medici interniști din Rotterdam, Olanda, este dedicat relației dintre obezitatea morbidă și chirurgia bariatrică („Morbid Obesity and Bariatric Surgery”); referatul concluzionează că „centrele în care se realizează chirurgia bariatrică ar trebui să utilizeze protocoale stricte și ar trebui să aibă la dispoziție echipe multidisciplinare care să-i susțină și să-i învețe într-un mod adecvat pe pacienții care suferă de obezitate morbidă”.

Ultimul referat general este semnat de doi reprezentanți ai Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, M. Deac și R. Mihăilă, fiind intitulat „Anorexia și cașexia din cancerele digestive – probleme de patogeneză și tratament” și analizează rolul major al conflictului imunologic gazdă-tumoră în mecanismul metabolic celular din patologia malignă digestivă.

Secțiunea dedicată ghidurilor de tratament conține un „Ghid de diagnostic și tratament al trombembolismului venos (partea I). Diagnosticul și tratamentul trombozei venoase profunde.” Ghidul este propus de Prof. Dr. Leonida Gherasim, Prof. Dr. Dan Tulbure și Dr. Roxana Darabonț.

Cazul clinic prezentat în final („Ruptură de anevrism de aortă abdominală cu hemoperitoneu”) este propus tot de un colectiv de medici din Spitalul Clinic Colțea (Irina Calangea, Anca Mihăilescu, D. Spătaru, D. Isacoff, I. Bruckner), și atrage atenția asupra screeningului ecografic abdominal (cu sensibilitate și specificitate de circa 99% pentru această patologie) la pacienții cu risc în decelarea anevrismelor aortice abdominale, întârzierea diagnosticului putându-se finaliza (ca în cazul prezentat) cu decesul pacientului.

Remarcăm în acest număr și anunțul preliminar pentru cea de a 5-a ediție a conferinței „Medicina bazată pe dovezi – actualități în medicina internă”, care va fi găzduită la Palatul Patriarhiei din București la finele lunii noiembrie (detalii și informații legate de înscriere pe site-ul SRMI).

Consemneaza: Dr. R. I. Trascu