emecebe reloaded

Bine ai venit la EMCB
18.10.2021, 19:51

Revista Medicina Interna

Publicatii medicale
A apărut numărul 3/2007 al revistei Medicina Internă, editată de Societatea Română de Medicină Internă (SRMI).
Dintre articole, amintim rezultatele studiului efectuat de Prof. Dr. A. Câmpeanu, Prof. Dr. T. Nanea și colab. în cadrul secției de cardiologie a Spitalului Clinic Acad. N. Cajal (Caritas), dedicat eficacității terapiei farmacologice în conversia în ritm sinusal a fibrilației atriale și a flutterului atrial recent instalate în sindroamele coronariene acute, autorii evaluând un lot de aproape 300 pacienți (172 cu NSTEMI, 112 cu angină instabilă clasa II-B Braunwald); pentru conversia la ritm sinusal (RS) autorii recomandă metoprolol 15-20 mg IV, care a restabilit RS în 24h la circa 80% dintre pacienți, la aproximativ jumătate dintre aceștia RS revenind în primele ore; amiodarona (300 mg bolus IV+1500mg/24h, IV) și propafenona (2mg/kgc bolus IV + 600-900 mg PO) având o acțiune mai tardivă și efecte secundare ceva mai frecvente.
Colectivele reunite ale Spitalului Clinic de Nefrologie Carol Davila (Dr. M. Penescu et al.), Spitalului Clinic de Urgență Militar Central (F. Ioniță-Radu et al.) și al Spitalului Clinic de Urgență București (H. Bumbea et al.) propun un studiu dedicat comportamentului trombocitelor în timpul tratamentului cu interferon (Peg-IFN-alfa-2a) la pacienții cu hepatită cronică cu virus C hemodializați iterativ, evidențiind reducerea semnificativă a numărului de trombocite fără consecințe clinice semnificative, în final subliniind că pare să existe un efect protector al Peg-IFN-alfa-2a față de efectul activator al procesului hemodialitic.
Dr. C. Ciurtin (Spit. Clin. I. Cantacuzino) propune o serie de corelații ale coleterolemiei plasmatice la pacienții cu hepatită cronică cu virus C care răspund la tratamentul antiviral.
Dr. I. Săvulescu-Fiedler et al, de la Spitalul Clinic Colțea, alături de colegii de la Institutul Național V. Babeș și de la Facultatea de Medicină Veterinară, analizează modificările electronomicroscopice endoteliale în insuficiența cardiacă experimentală survenite pe un lot de șobolani cu ligatură de aortă abdominală sau la care s-a administrat adriamicină intraperitoneal.
Secțiunea de referate generale este deschisă de Conf. Dr. a. Ilieșiu (Clinica de Cardiologie, Spitalului Clinic Acad. N. Cajal / Caritas), cu un material dedicat hiponatremiei în insuficiența cardiacă. În final sunt analizate bazele fiziopatologice și beneficiile terapeutice ale tratamentului cu inhibitorii arginin-vasopresinei, vaptanii și efectul lor diuretic aquaretic (în opoziție cu diureticele clasice, cu efect saluretic).
Prof. Dr. I. Rogoveanu continuă seria referatelor generale cu o expunere a etiopatogeniei și aspectelor clinico-evolutive ale hepatitei alcoolice.
O contribuție interesantă este articolul (în limba engleză) propus de Pierre Duhaut (MD, PhD – Amiens, Franța) și colaboratorii, dedicat factorilor de risc din mediu implicați în apariția arteritei cu celule gigante.
Nu în ultimul rând, Prof. Dr. O. Bajenaru și colab. propun un ghid diagnostic și terapeutic dedicat demențelor, redactat de un colectiv de specialiști ai Societății de Neurologie din România și al Societății Alzheimer, aprobat în mai 2007 de Adunarea Generală a Societății de Neurologie și agreat de asociațiile de Psihiatrie și Medicină Legală din România.
Revista conține și prezentarea unui caz clinic de anemie hemolitică autoimună indusă de cefoperazonă (propus de un colectiv de medici de la Spitalul Universitar de Urgență București).
Nu în ultimul rând, revista SRMI propune abonaților și un eveniment științific intitulat „Medicina Bazată pe Dovezi - Indicații terapeutice în gastroenterologie, pneumologie, hepatologie, cardiologie, boli de nutriție și metabolism”, programat la finele lui noiembrie la Palatul Patriarhiei.
Pagina SRMI poate fi accesată la adresa www.srmi.ro, aceasta incluzând în secțiunea „Publicații” și arhiva numerele revistei în format electronic (din 2004 și până în prezent).
Consemneaza: Dr. R. I. Trascu