emecebe reloaded

Bine ai venit la EMCB
05.07.2020, 23:03

Evenimente ecografice de prestigiu - Craiova 2007

Stiri generaleIn perioada 31 mai – 3 iunie 2007 Cetatea Baniei a gazduit doua dintre cele mai importante manifestari stiintifice medicale din domeniul ultrasonografiei din Romania. Astfel, sub egida SRUMB (Societatii Romane de Ultrasonografie in Medicina si Biologie) si cu sprijinul organizatoric al UMF Craiova au avut loc Cursul Euroson School – a saptea editie desfasurata in Romania, precum si Conferinta Nationala a SRUMB. A fost estimata prezenta a peste 280 participanti la lucrarile cursului si a aproximativ 420 la lucrarile conferintei. Manifestarile au avut loc in cadrul aniversarii a 10 ani de la infiintarea Societatii Romane de Ultrasonografie.
Cursul Euroson School s-a bucurat de participarea unor personalitati internationale de marca in domeniul Gastroenterologiei si Ultrasonografiei. Beneficiind de aportul unor nume de referinta ale ultrasonografiei europene din Italia, Germania, Danemarca, Norvegia si Romania, programul cursului a fost structurat pe latura diagnostica, esalonata pe organe, precum si latura interventionala.
Tematica a fost inspirata nu numai de ultimele noutati stiintifice din domeniul gastroenterologiei, dar si de progresul de ultima ora a echipamentului ultrasonografic, ce permite largirea spectrului de posibilitati diagnostice si terapeutice din aceasta specialitate medicala.
Astfel, pe langa lucrarile de sinteza ale tematicii ultrasonografice clasice (patologie hepatica, a cailor biliare, pancreatica, sistem venos portal si splina, peritoneu, tract G-I) au fost prezentate tendintele de progres in abordarea ultrasonografica a unor patologii oarecum straine pana acum acestui domeniu (ex. hidrosonografia gastrica, biopsia virtuala hepatica prin ecografie, ultrasonografia 3D a tractului grastrointestinal superior, ultrasonografia in boala inflamatorie intestinala etc). O sectiune aparte a fost cea dedicata laturii interventionale a ecografiei unde au fost prezentate: recomandari si ghiduri pentru ultrasonografia interventionala, ecoendoscopia terapeutica, interventii asupra pancreasului precum si complicatii ale radioablatiei tumorilor hepatice.
O prezentare deosebita sub aspectul conciziei dar si onestitatii, al carei titlu spune tot, a fost “10 cases where interventional ultrasound nearly went wrong” – a unuia dintre reprezentantii danezi ai grupului de lectori.Cea de-a IX-a Conferinta nationala a SRUMB a desfasurat o bogata paleta tematica in 10 mese rotunde, 6 reuniuni cu expertii, alaturi de participarile colegilor practicieni ai ecografiei in sesiunile de comunicari libere, postere si prezentari video. Lucrarile conferintei s-au desfasurat in sesiuni paralele dedicate: ecografiei in pediatrie si obstetrica-ginecologie, ecocardiografiei, patologiei musculoscheletale, patologiei inflamatorii cervicale si toracice, ecoendoscopiei, ecografiei 3 D, ultrasonografiei mamare etc.

S-au desfasurat de asemenea demonstratii live. Un topic foarte important in cadrul conferintei a facut obiectul mesei rotunde “Implementarea în România a nivelelor de practică a ultrasonografiei”, referitoare la existenta, conform tendintelor europene actuale, a cel putin trei nivele de competenta in practica ecografiei legate nu numai de cazuistica ce poate fi examinata dar si de activiatea de instruire de noi cursanti in acest domeniu. O expozitie a principalilor distribuitori de aparatura ecografica a insotit evenimentul pe toata durata desfasurarii sale.

Un moment festiv, in cadrul ceremoniei de inchidere a evenimentului a fost constituit din acordarea premiilor numite in onoarea intemeietorilor disciplinei ultrasonografice in Romania. Astfel, au fost acordate premiile “Gh. Badea”, “Gh. Jovin”, 1 premiu al Fundatiei “Florin Mircea” si 4 alte premii ale SRUMB. Locatia de desfasurare a editiei 2008 a celor doua evenimente de mai sus va fi Timisoara.

Cei interesati de detalii suplimentare pot vizita:

Site-ul evenimentului - http://eco2007.craiova.ro
Site-ul Societatii Romane de Ultrasonografie in Medicina si Biologie – www.srumb.ro
Site-ul European Federation of Societies for Ultrasound in Medicine and Biology (EFSUMB) – www.efsumb.org

Dr. T. Staniea