emecebe reloaded

Bine ai venit la EMCB
08.03.2021, 03:50

Sindromul Cornelia de Lange

PediatrieLigia Stanescu*, Elena Buteica, D. Bulucea

Sindromul a fost descris in 1993 de Cornelia de Lange. Reprezinta o tulburare de dezvoltare complexa, care consta din trasaturi faciale caracteristice, anomalii ale membrelor, hirsutism, disfunctii gastroesofagiene, pierderea auzului, afectiuni oftalmologice, tulburari neurologice si de crestere. Cazurile de sindrom Cornelia de Lange sunt sporadice. Cazurile familiale sunt rare si indica o transmitere autosomal dominanta.
Material: studiul foii de observatie si al materialului imagistic (cariotip, dermatoglife, fotografii ale pacientului).
Metodele de lucru au constat in prezentarea in evolutie a aspectelor clinice, precum si a aspectelor anatomopatologice.
OBSERVA|IA CLINICA
Sugarul Z.A in varsta de 2 luni, de sex masculin, se interneaza in clinica (FO.3309-2000) prin transfer din sectia de neonatologie a Spitalului Clinic nr. 2, pentru urmatoarele motive: cianoza fetei si extremitatilor, tuse, stagnare ponderala, secretie conjunctivala purulenta.
Istoric. Pe fondul de sugar plurimalformat, prezinta din prima saptamana de viata o infectie de tract respirator, cu evolutie nefavorabila (scadere ponderala si insuficienta respiratorie).
Din antecedentele personale fiziologice, rezulta ca este al 2-lea copil, provenit din sarcina cu evolutie normala, nascut la termen, dar cu greutatea de 1 700 g, cu suferinta fetala (APGAR 6). Este alimentat prin gavaj pana la greutatea de 2000 g cu lapte praf.
Antecedentele personale patologice corespund cu istoricul bolii.
Antecedente heredocolaterale: parinti afirmativ sanatosi, se exclud relatiile de consangvinitate intre genitori. Ancheta familiala a fost negativa, in ceea ce priveste bolile cronice (hepatita, lues, tuberculoza).
Examenul clinic la internare. Se evidentiaza un sugar de sex masculin, in varsta de 2 luni, cu stare generala alte-rata, stare de nutritie deficitara, cu greutatea de 1 950 g, tegumente marmorate, atrofice, hipoton (fig.1).

Fig 1 - Sindrom Cornelia de Lange. Vedere de ansamblu

Dismorfism cranio-facial (fig.2) - facies grotesc, epicantus, aspect antimongoloid al fantelor palpebrale, protruzia maxilarului superior, buze subtiri, bolta palatina ogivala, pilozitate abundenta cu implantare joasa, hipertricoza sprancenelor si unirea lor pe linia mediana, secretie purulenta conjunctivala ambii ochi -, anchiloza congenitala la nivelul articulatiei cotului stang, lipsa degetelor 2, 3, 4 la mana stanga, sindactilie, degete aplatizate, eminenta tenara stearsa (fig. 3), plica simiana, penis mic, criptorhidie (fig. 4).

Fig 2 - Dismorfism cranio facial

Fig. 3 - Anchiloza congenitala a articulatiei de cot stang, agenezia degetelor 2, 3, 4 la mana stanga, eminenta tenara stearsa.

Fig 4 - Penis mic, criptorhidie bilaterala


Examenul aparatului respirator evidentiaza prezenta unui sindrom functional de tip obstructiv cu: tuse, dispnee, polipnee, prezenta ralurilor subcrepitante bilateral.
Examinarea aparatului cardiovascular deceleaza un suflu sistolic gr. II/III, iar modificarile la nivelul aparatului digestiv sunt reprezentate de: meteorism abdominal, emisie de scaun mucogrunjoase initial, in evolutie scaune sanguinolente, insotite de varsaturi in "zat de cafea".
Investigatiile paraclinice uzuale au aratat constant va-lori scazute ale hemoglobinei sub 10,9%, hiperleucocitoza peste 13 000/mm3. Radiografia cardiopulmonara evidentiaza silueta cardiaca de aspect normal, opacifiere difuza neomogena situata in 1/3 superioara a pulmonului drept, multiple microopacitati, diseminate peribronhovascular stang. Se izoleaza stafilococ auriu din secretia oculara. Coproculturile au fost negative. Analiza citogenetica (fig.5) nu a evidentiat modificari de numar si structura a cromozomilor, iar analiza dermatoglifica a relevat prezenta plicii simiene (fig.6).

Fig 5 - Cariotip fara modificari

Fig 6 - Plica simiana

Tratamentul a vizat afectiunile acute, folosindu-se antibiotice cu spectru larg, tratament cardiotonic si diure-tic, regim igienodietetic.
Evolutia a fost nefavorabila spre exitus.
Diagnosticul anatomopatologic: agenezie de lob pulmonar mijlociu drept, defect de sept atrial cu diametrul de 1 cm, enterocolita ulceronecrotica pe megacolon ascendent.
Discu|ii }i concluzii
Krantz I.D. si colab., intr-un studiu efectuat in 2001, au raportat mai multi indivizi cu sindrom Cornelia de Lange, prezentand anomalii cromozomiale, care sugerau regiuni genomice candidate, in cadrul carora pot sa se afle gene cauzatoare de boala. O localizare de gena CdLS(Cd 1) a fost semnalata pe 3q26,3, bazata pe suprapunere fenotipica cu duplicatie 3q (regiune critica 3q 26,2-q2-y) si s-a raportat un caz care prezenta o translocatie echilibrata de novo t(3;17)(q27;q23,1). S-a postulat ca o gena din cadrul regiunii critice dupa 3q conduce la sindromul Cornelia de Lange, cand este deletata sau prezinta alta mutatie. Dupa teorii patogenice noi, anomaliile zonei hipotalamice sau a conexiunilor ei cu centrii superiori par a fi, cel putin in parte, responsabile de tulburarile cerebrale difuze si pot explica unele din manifestarile clinice ale sindromului. In general, aberatiile cromozomiale sunt necaracteristice si nesistematizate. Dupa Md'Oelnitz si colab. (1971), frecventa anomaliei este cuprinsa intre 1/30 000-1/60 000.
In cazul prezentat, afectiunea rara a aparut la un nou-nascut, provenit din genitori afirmativ sanatosi, al carui cariotip a fost normal. In literatura, au fost descrise translatii echilibrate sau chiar anomalii de structura ale cromozomilor. Pe fondul plurimalformativ, sugarul a avut o evolutie spitaliceasca spre exitus determinata de repetatele infectii supraadaugate.
Concluzie. Prezenta anomaliei la un sugar dismatur, cu suferinta la nastere provenit din genitori afirmativ sanatosi, cu frecvente complicatii respiratorii si digestive, asociate in timp cu retard psihomotor, care s-au finalizat cu exitus la varsta de 4 luni.
_______________
BIBLIOGRAFIE
Feldioreanu T, Olariu Ungureanu A, Haimovici Mancoci M, |icu V - Pediatria, Bucuresti, 1969, p. 8, 441
Krantz ID, Tonkin E, Smith M, Deveto M, Bottani A, Simpson C, Hofreiter M, Abraham V, Jukofskz L, Conti BP, Strachan T, Jackson L - Eclution of linkage to the CDL1 gene region on chromosome 3q26.3 in some familial cases of Cornelia de Lange syndrome, Am J Med Genet 2001, Jun 15; 101(2); 120-9
Popescu Octavian - De la simptom la sindrom, in Patologia Pediatrica, Ed. Medicala , Bucuresti 1980, p. 246-249
Smith M, Herrel S, Lusher M, Lako L, Simpson C, Wiestnes A, Skoda R, Ireland M, Strachan T - Genomic organisation of the human chordin gene and mutation screning of cadidate Cornelia de Lange syndrome genes, Hum Genet 1999, jul+Aug 108 (1-2), 104
Stephan Illing, Stephanie Spranger, Ghid clinic de Pediatrie, p. 716
Yamanobe S, Ohtani I - Temporal bone pathology in of Cornelia de Lange syndrome. Otol Neurolog 2001 Jan ; 22(1): 57-60Z